הן שומרות על המאזן הביולוגי, מנקות את הזבל ומייצרות את חומר הדישון האורגני הטוב ביותר שקיים בטבע • המומחים של "קיינה, חקלאות אורגנית ביולוגית", מספרים לנו על הייצוור המופלא – תולעים אדומות
תולעים אדומות (Eisenia fetida) פועלות כ'מחטטות בזבל' במערכת האקולוגית, ניזונות מצמחים, גללים ומבעלי חיים מתים, ובעצם מסייעות להחזיר את הטבע למצבו הראשוני. בני אדם עושים שימוש בהומוס תולעים, כלומר צואת התולעים האדומות, בעיקר לצורך קומפוסט וחקלאות.
תולעים אדומות, אותן ניתן לרכוש באתר שלנו יחד עם תולעי אדמה אחרות מהוות מקור מזון חשוב במערכות אקולוגיות לבעלי חיים כמו ציפורים ואפילו בני אדם. בין אם אתם חקלאים ובין אם את גננים חובבים, הכתבה הזאת בהחלט תסייע לכם להכיר את היצורים האדיבים והחביבים הללו.
תנו כבוד לייצור החביב והמשפיע
רוב האנשים אינם מעניקים כבוד רב לחרקים ובעלי חיים קטנים, ובטח שלא לתולעים ובפרט לתולעים האדומות תולעי קומפוסט.
רובנו בכלל נגעלים ומעדיפים לא לראות ולא לדעת כלום על אותם היצורים. אבל האמת שמדובר בבעלי חיים אשר יש להם חשיבות גדולה במערכת האקולוגית ועניין גדול עבורנו בני האדם.
אז בואו נשמע קצת על תולעי הקומפוסט והתרומה שלהן לדישון האורגני.
תולעי קומפוסט: ממה הן ניזונות?
תולעים אדומות במערכת אקולוגית טבעית ניזונות מפסולת העלים. פני האדמה מכילים צמחים מתים, עלים ושרידי בעלי חיים. כאשר תולעים אדומות גועשות על חומר מתפרק, הן משאירות אחריהן יציקות – צואה או חומר צואתי – המרוכז מאוד בחנקן, זרחן ואשלגן.
התולעים שמאווררות את האדמה
כל אלה הם חומרים מזינים חשובים המפרים צמחים חיים. במהלך ההזנה והפירוק, התולעים האדומות עוזרות לאוורר את האדמה, ויוצרות כיסי אוויר המאפשרים לזרום מים וחומרים מזינים ביתר קלות בין שורשי הצמחים.
תולעים אדומות: נצלו את ההומוס לגינה שלכם!
גננים מקומיים וחוות מסחריות ניצלו את היציקות העשירות במינרלים שהתולעים האדומות משאירות אחריהן. קומפוסטציה מועילה למערכת האקולוגית על ידי מיחזור טבעי של חומר שעלול היה לסיים את דרכו במזבלה. לא חבל?!
יציקות התולעים נאספות מפחי קומפוסט ומשמשות דשן בגינות ועציצים. היציקות (הומוס תולעים) של התולעים האדומות משמשות כדשן אורגני; הן מועילות לסביבה, מכיוון שהן מחזירות מינרלים טבעיים למערכת האקולוגית. הומוס התולעים מספק יתרונות נוספים, בכך שהוא משמש כחלופה לדשנים לא אורגניים, העלולים לברוח לנחלים סמוכים ולפגוע בחיות הבר המקומיות.
בצעד נדיב: התולעים גם מזינות בעלי חיים אחרים
תפקיד חשוב נוסף שהתולעים אדומות ממלאות במערכת האקולוגית הוא טרף לבעלי חיים אחרים. ציפורים, כמו נצים, מעדיפות תולעי אדמה כמקור מזון. תולעי אדמה אדומות נאכלות גם על ידי צפרדעים, קרפדות, דגים ומכרסמים.
אל תתפלאו אם תראו בטיול באפריקה בני אדם שאוכלים תולעים אדומות. הן נחשבות למעדן בתרבויות מסוימות. תולעי אדמה הניזונות מעלים מהוות מקור מזון ואנרגיה חשוב עבור שבטים רבים. תולעים אדומות משמשות גם בני אדם אוכלי דגים, שכן תולעים אדומות משמשות כפיתיון לדייג.
מה זה תולעי קומפוסט? תולעים אדומות?
התולעים האדומות הן תולעים אשר חיות באדמה ומבלות את זמנן באכילה אין סופית. למעשה כל תולעת אוכלת מידי יום כמות אוכל השווה למחצית משקל גופה. התולעים אוכלות כל מיני דברים נרקבים אשר הן מוצאות באדמה, כמו למשל שאריות צמחים. תהליך העיכול של התולעים האדומות מפרק את אותה פסולת שהם מוצאים ופולט לאדמה חומרים אשר יכולים להזין את הצמחים. כלומר התולעים מעשירות את האדמה ומייצרות דשן באופן טבעי כחלק ממחזור החיים שלהן.
התולעים האדומות אוכלות פסולות מפרישות חומר אותו אנו מכנים הומוס תולעים, חומר אורגני עשיר בחומרים מזינים עבור הצמחים. זהו תהליך טבעי אשר מתרחש בטבע בכל רגע נתון.
תולעים אדומות והחקלאות המודרנית
החקלאות המודרנית אשר מנסה להפיק מהאדמה כמה שיותר מביאה במהרה להידלדלות החומרים המזינים באדמה ואז היא מנסה לפצות
על כך באמצעות שימוש בדשנים כימיים. הדשנים הכימיים אומנם מספקים לגידולים את החומרים המזינים, אך הם אינם תורמים להתאוששות האדמה וכך אנו הופכים להיות תלויים
בדשנים כימיים אשר יש להם גם תופעות לוואי הרסניות.
מסיבה זו ישנו עניין הולך וגובר בחקלאות אורגנית אשר מציעה לנו פתרונות דישון טובים יותר.
לא כל דשן אורגני הוא הומוס אשר מקורו בתולעים,
אך מבין כל הדשנים האורגניים ההומוס מתגלה כאיכותי והטוב ביותר.
יתרונות ההומוס בדישון אורגני
אחד היתרונות הגדולים של ההומוס אשר עשוי מ 100% תוצרת של תולעים, הוא שהוא מעניק לצמחים את חומרי המזון שהם צריכים בזמינות מיידית, כלומר הצמחים יכולים לספוג את חומרי המזון בקלות ובמהירות.
דשנים אורגניים אחרים כמו זבל אינם מעניקים זאת לצמח; כאשר משתמשים בזבל עלולים לקחת חודשים רבים עד שחומרי המזון יהיו זמינים עבור הצמח.
בשונה מדשנים כימיים, ההומוס מחזיר לקרקע את החיים. בתוך ההומוס ישנן בקטריות, פטריות ומיקרואורגניזמים החשובים מאוד לתהליכים הטבעיים אשר משביחים את האדמה.
למעשה הומוס מסייע לטיוב האדמה, הוא הופך אותה לטובה ועשירה יותר, דבר אשר אפילו משפיע לטובה על יכולת ספיחת המים של האדמה.
מי שמדשן תמיד חושש מדישון יתר אשר עלול להרוג את הצמחים. סכנה זו אינה קיימת כאשר משתמשים בהומוס; אנו אולי מודדים את הכמויות מטעמים כלכליים, אך אין שום סכנה שנפזר יותר מידי הומוס. מה שהופך את ההומוס לפתרון אידאלי
גם עבור אלו שאינם מבינים גדולים שימוש בדשנים.
לרשימת היתרונות של ההומוס ניתן גם להוסיף את העובדה שאין לו ריח רע כמו דשנים אחרים. ולא רק שאין לו ריח רע, אין בו סכנה לזיהומים כמו בזבל.
ולסיום, התוצאות מדברות בעד עצמן; אלו אשר משתמשים בהומוס מדווחים על יבולים גדולים ואיכותיים בהשוואה לכמות הרגילה.
תולעים אדומות – הופכות פסולת לדשן
זהו הזן שאחראי לרוב קומפוסט התולעים בצפון אמריקה. התולעים האדומות חיות על פני השטח, ולא מתחפרות עמוק מדי. האכלנות האופטימלית שלהם באה לידי ביטוי בטמפרטורת החדר. הם מותאמים מאוד להפיכת פסולת אורגנית לדשן שמיש.
הומוס תולעים – נראה כמו אדמה ומריח כמו אדמה
התולעים האדומות צריכות לחיות בתנאים טובים. קופסא מחוררת עם חומר מצע – נייר גרוס או קרטון, לחות, עלים יבשים וכמובן, אוכל. שאריות אוכל מהשולחן, מעט רקובות. התולעים אוכלות את פסולת המזון והופכות אותו ליציקות (קקי של תולעים) שנקראות רקבובית תולעים או כפי ששגור בפי רבים, "הומוס תולעים". הומוס תולעים אדומות נראה כמו אדמה ומריח כמו אדמה. הצואה של תולעי ההומוס האדומות מלאה במיקרובים, שממשיכים את תהליך הפירוק והופכים את כל החומרים שפעם היו מזינים לזמינים שוב, כדשן.