בשנים האחרונות אנחנו שומעים יותר ויותר על פסולת אורגנית; מסתבר שהיא יכולה לעזור לנו גם עם אחד המרכיבים החשובים בחיינו – החשמל. אם בעבר השימוש העיקרי בפסולת מתכלה היא לצרכי דישון, כיום, עם הטכנולוגיה החדשנית אפשר גם לייצר איתה חשמל ודלק, לחסוך עשרות אלפי שקלים ולעזור לסביבה.
איך פסולת אורגנית נוצרת?
הפסולת האורגנית מגיעה ממגוון מקומות. החל מפסולת חקלאית המורכבת מגבעולים ושאריות גידולים, ועד זבל של בעלי חיים שמורכב בעיקר מעופות, צאן ובקר. עוד מקורות לפסולת אורגנית יכולים להיות גזם שנוצר בעבודה ביער, תוצרים מגינון ציבורי ופרטי וכמובן – פסולת ביתית רגילה.

הקשר בין פסולת אורגנית לחשמל
להפוך את הזבל שלנו לאחד האמצעים הכי יעילים בחיינו – חשמל, נשמע חלום נכון? אז מסתבר שזה אפשרי. בגדול זה עובד באופן הבא: הפסולת בפחי המחזור מועברת למתקן המחזור. לאחר מכן המתקן מפריד את החומרים האורגניים ואת החומרים שאינם אורגניים. השלב השלישי הוא שטיפת הפסולת האורגנית. הפסולת האורגנית למעשה נשטפת במי העודף מתהליך הפקת החשמל במתקן.
לאחר מכן, בשלב הסופי, המים האורגנים שנוצרו במתקן, חוזרים לתהליך ייצור החשמל. וכך, בקצרה: הפסולת האורגנית שלנו, שעד לפני כמה עשורים הייתה בעיקר מזיקה לנו, הופכת לחשמל לכל דבר ועניין. דוגמה למתקן כזה ניתן למצוא במועצה האזורית עמק חפר, החוסך לטענתם כ-25 אלף שקל בחודש.
תהליך זה מפחית באופן משמעותי את כמות הפסולת המוטמנת מדי שנה ובכך מונע זיהומי קרקע הנוצרים מתהליך הטמנת הפסולת. כמו כן, כאמור, התהליך מאפשר ייצור חשמל נקי שמהווה חלופה לסולר – שהינו חומר גלם יקר ומזהם מאוד.
פסולת אורגנית: לא רק חשמל
תהליך זה דומה מאוד למה שמכנים ביוגז. ביוגז הוא גז שמופק מחומרים אורגניים בתהליך של עיכול תאים בתנאים מסויימים. ביוגז הוא דלק שיכול לשמש להנעת מנועים וכחומר בעירה לכל דבר. גם הביוגז נחשב כמקור של אנרגיה מתחדשת. המקורות האורגניים לביוגז דומים גם הם: גזם, פסולת מתעשיית המזון, פסולת חקלאית כגון גידולי שדה ומטעים, פסולת עירונית, שפכים ועוד.