iw Hebrew

קריאה מהנה!

רמת חומציות אופטימלית

רמת חומציות אופטימלית

בשנים האחרונות אנו רואים גידול עצום בתחום החקלאות ההידרופונית, גם בארץ גם בעולם. עבור רבים ההידרופוניקה מזוהה כשיטה להפקת יבולי קנאביס איכותיים, אך באותה המידה השיטה משמשת לכל גידול חקלאי אחר ומביאה לאותם תוצאות טובות. הידרופוניקה היא שיטת גידול בה איננו משתמשים באדמה. במקום אדמה הצמחים מקבלים את חומרי המזון הדרושים להתפתחות הצמח מתוך תמיסה נוזלית. יש המכנים זאת מים, ואכן מים הם הרכיב העיקרי של התמיסה, אך זוהי תמיסה מאוזנת אשר נועדה לספק לגידולים תנאים מושלמים. היא כוללת את כל החומרים המזינים שלהם נזקק הצמח, בריכוז המתאים על פי סוגי הגידול. אך ישנו מאפיין נוסף חשוב מאוד עבור התמיסה והוא רמת החומציות של התמיסה (רמת ה pH).

לכל סוג של גידול יש את רמת החומציות האופטימלית עבורו, כאשר ניתן להגיד שעבור רוב הגידולים טווח החומציות המומלץ הוא בטווח של 5.5-6.5. חריגה מהטווח הזה עלולה לפגוע בגידולים, לכן די ברור למה נרצה להשתמש במאזן חומציות.

מדוע ישנה חשיבות לרמת החומציות? ובכן, שורשי הצמח משמשים לצורך קליטת החומרים המזינים. מסתבר ששינוי ברמת החומציות משפיע על יכולת הצמח לספוג את אותם החומרים. ערכי pH גבוהים מידי יפגעו ביכולתו של הצמח לספוג חנקן, זרחן, אשלגן, גופרית, סידן ומגנזיום. שמירה על הטווח הנכון של החומציות תאפשר את האיזון הנכון עבור הצמח וספיגה טובה של כל המינרלים להם הוא זקוק.

איזון חומציות

כאשר מגדלים צמחים בצורה רגילה, כלומר על מצע אדמה, האדמה עצמה היא בעלת תכונות חומציות אילו או אחרות, תלוי בתרכובת האדמה, והמים הם אינם מרכיב כה דומיננטי. אך כאשר מדובר בגידולים הידרופוניים, הכל תלוי במים וחייבים לוודא שרמת ה pH נמצאת בטווח הנכון על מנת לקבל את הגידולים הטובים ביותר.

ישנם כלים בעזרתם ניתן למדוד את רמת החומציות במים, וכלים בעזרתם ניתן לאזן אותה. אך לפני שנדבר על מדידת החומציות, כבר אפשר לספר לכם שסביר להניח שרמת החומציות במי הברז בישראל היא גבוהה מהרמה המתאימה לגידולים הידרופוניים. רמת החומציות אינה אחידה בכל הישובים, היא משתנה בהתאם למקור המים, אך ניתן לצפות לטווח של 7-8.5.

עכשיו נשארנו עם שתי שאלות חשובות. השאלה הראשונה היא כיצד אנו יכולים למדוד את רמת ה pH, והשאלה השנייה מה עושים כאשר ערכי ה pH גבוהים או נמוכים מידי, כלומר כיצד נבצע איזון חומציות עבור הגידולים ההידרופוניים?

השיטה המסורתית לבדיקת רמת החומציות היא באמצעות נייר לקמוס. זהו נייר אותו טובלים בנוזל והוא משנה את צבעו בהתאם לרמת החומציות של התמיסה. נייר לקמוס אינו מציג לנו ערך מוחלט אלא צבע לפענוח. קיימת גם בדיקה כימית נוזלית, היא נחשבת למדויקת יותר, אך גם היא איננה השיטה הנוחה ביותר. מי שמחפש נוחות, ורמת דיוק מספקת, יכול לעשות זאת באמצעות מד דיגיטלי אשר מעניק לכם קריאה מדויקת ומציג אותה בתצוגה דיגיטלית נוחה. זה יותר נוח מנייר לקמוס בו עליכם לפענח את התוצאה על פי טבלת הצבעים.

כיצד נאזן את רמת ה pH

איזון חומציות (איזון רמת ה pH) נעשה בעזרת תוספים מיוחדים. ישנו תוסף להעלאת החומציות ותוסף להורדת החומציות. תוכלו לעשות זאת בקלות עם המוצרים של קיינה pH Down / pH Up. אך לפני שמשתמשים בתוספים הללו עלינו לבדוק מהי רמת החומציות בעזרת נייר הלקמוס או המד הדיגיטלי. שימו לב לנקודה חשובה מאוד! כל דבר אשר אתם מוסיפים למים משפיע על רמת החומציות. לכן קודם כל עליכם להוסיף למים את הדשנים, ורק אחר כך למדוד את רמת ה pH.

אם בחרתם להשתמש במוצרים המומלצים של קיינה לניטור חומציות חשוב לעשות זאת על פי ההוראות. אלו הן תמיסות מרוכזות מאוד וכל שנדרש הוא כמות קטנה ביותר. נסו לחשב את הכמות בהתאם להוראות השימוש וכמות המים. לאחר הוספת הטיפות המתינו מספר דקות ובצעו בדיקת חומציות חוזרת על מנת לוודא שהגעתם לתוצאה הרצויה.

על מנת להשיג תוצאות טובות, חשוב לנטר את רמת החומציות באופן קבוע. מערכות הידרופוניות מסחריות עשויות לעשות שימוש במערכת אוטומטית לניטור ושליטה על רמת ה pH.

כתבות קשורות

שאולי תאהב גם!

מבצעים לזמן מגובל!

שעות
דקות
שניות