הידרופוניקה – יתרונות
הידרופוניקה היא אינה דבר חדש, אך בשנים האחרונות אנו שומעים עליה יותר ויותר.
הידרופוניקה היא שטת גידול ללא שימוש בקרקע אשר הופכת להיות פופולריות יותר ויותר.
הסיבה לעלייה בפופולריות של ההידרופוניקה קשורה להתפתחויות טכנולוגיות מצד אחד,
אך גם לאתגרים חדשים איתם אנו מתמודדים וקשורים בעיקר לבעיות סביבתיות,
הידלדלות בשטחים פנויים, ירידה באיכות הקרקע ועוד.
היתרונות של הידרופוניקה
- שליטה על כל מאפייני הגידול והתנאים – חקלאות הידרופונית מאפשרת
לנו לשלוט על כל התנאים הדרושים לצורך התפתחות הצמח.
אנו יכולים לשלוט על עצמת האור, חומציות המים, חומרי המזון ומזג האוויר.
מה שבעצם אומר שאנו יכולים להעניק לכל צמח את התנאים
האופטימליים להתפתחותו וזאת ללא תלות בתנאים הסביבתיים הקיימים.
- חיסכון במים – הידרופוניקה היא למעשה שיטה חסכונית
במים וזהו אחד מיתרונותיה הבולטים.
בעוד בחקלאות רגילה המים נספגים בקרקע או מתאדים ורק חלק קטן מהם מגיע אל הצמח,
בהידרופוניקה יש פחות בזבוז; המים יכולים להישאר במערכת
סגורה תוך כדי ניצול מקסימלי של משאב המים. - ניתן ליישם בכל מקום – הידרופוניקה היא שיטת גידול המתאימה לכל מקום.
אם בעבר כאשר חיפשנו מקום לגידולים חקלאיים בחנו את מאפייני הקרקע והאקלים,
היום בזכות ההידרופוניקה יש להם חשיבות משנית. ניתן לגדל גידולים בכל מקום ללא תלות בקרקע המקומית או במזג האוויר. בזכות זה אנו יכולים למצוא גידולים
הידרופונים במרכזי הערים ואפילו מקומות מפתיעים למדי
כמו בסיסי מחקר באנטרקטיקה, קרקעית האוקיינוס,
תחנת החלל הבינלאומית ומבחינה תאורטית אין שום בעיה טכנולוגית
שתמנע מאיתנו לעשות הידרופוניקה בירח. - חסכוני בשטח – החקלאות תופסת חלק גדול מהשטחים בעולם
ובכל רגע נתון ישנם יערות אשר נהרסים לטובת גידולים חקלאיים עבור בני האדם
או לצורך גידול מזון עבור חזירים ופרות. שיטות הגידול ההידרופוניות הן חסכוניות בשטח.
לא רק שהן מאפשרות לנו להפיק יותר מכל שטח חקלאי נתון,
כל מבנה קיים יכול להתאים לצורך גידולים הידרופוניים. - גידול מהיר – בתור נגזרת של יתרונות ההידרופוניקה האחרים,
כמו השליטה על כל תנאי הגידול, אנו זוכים למחזור גידול מהיר ויעיל. - גידול בכל עונות השנה – בעוד בעבר היינו תלויים בעונות השנה
עבור גידולים מסוימים, השיטות ההידרופוניות מאפשרות לנו
ליהנות מגידולים חקלאיים בכל עונות השנה. בזכות ההידרופוניקה
תמיד נוכל ליהנות מתות שדה, פלפלים, עגבניות, מלפפונים או חצילים בין אם זה ינואר או אוגוסט. - חיסכון בדשנים – החקלאות המסורתית מרבה להשתמש בדשנים.
בין אם אלו דשנים כימיים או אורגניים, איננו יכולים להתעלם מהעובדה שחלק
גדול מהם הולך לאיבוד ואף יוצר זיהום סביבתי
(כאשר דשנים כימיים נשטפים אל תוך נהרות או מחלחלים אל מי התהום).
הידרופוניקה מאפשרת לנו גם להפחית את הכמות בדשנים, בזכות ניצול מקסימלי,
וכך גם להפחית את הזיהום הסביבתי.
- חקלאות אורגנית – בעולם ישנו ביקוש גדול לחקלאות אורגנית,
זאת מתוך הבנה שהחקלאות התעשייתית מזוהמת בחומרי הדברה - והיא גורמת לנו נזק באופן ישיר כתוצאה מהחשיפה לאותם החומרים במזון
וגם נזק עקיף כתוצאה מהנזק הסביבתי. הידרופוניקה
מאפשרת לנו לגדל את הגידולים בסביבה סטרילית וללא חשש ממזיקים,
מבלי צורך להשתמש בחומרי הדברה. - ללא עשבים – גידולים הידרופוניים אינם סובלים מבעיה של עשבים.
הופעת עשבים בשדה בעצם יוצרת תחרות בין הצמח הרצוי לבין
העצב על המשאבים ופוגעת בהתפתחות הגידולים החקלאיים.