הומוס קשה להגדרה, משום שמדובר על חומר מורכב, משתנה ואמורפי • אבל בכל זאת, לקחנו על עצמנו את המשימה לספר לכם: מה מקור השם הומוס? • מה ההבדל המרכזי בין הומוס לקומפוסט? • מהי מינרליזציה? • איך הומוס משפיע על האדמה ולמה הוא כ"כ חשוב לאדמה? • מה היחס בין פחמן לחנקן שעושה את ההומוס לכ"כ מיוחד? • המומחים של "קיינה – חקלאות אורגנית ביולוגית" משיבים על כל השאלות • הומוס – הזבל האורגני האידיאלי – הפרספקטיבה הרחבה והמדעית במאמר הבא
מקור המילה "הומוס" הוא מהשפה הלטינית. המילה הומוס בלטינית משמעותה "ארץ" או "אדמה". בישראל כשאומרים "הומוס" מתכוונים ל"הומוס תולעים אדומות", רקבובית תולעי אדמה, אלא שבארצות הברית ובמדינות נוספות יש משמעויות רבות יותר למונח Humus, בהן נעסוק במאמר הבא.
הומוס: לאדמה מאוורר
ישראלים רבים רוכשים מאיתנו הומוס – לגינה בריאה יותר. ההומוס משפיע באופן משמעותי על צפיפות האדמה, בכך שנוזלים מהווים אחוז ניכר מההומוס, מה שתורם לאדמה מאווררת ולשמירה על לחות וחומרים מזינים לאדמה.
הההבדל המרכזי בין הומוס לקומפוסט
הומוס וקומפוסט הם מרכיבי קרקע מובהקים עם מקורות שונים; הומוס נוצר באמצעות תסיסה אנאירובית, ואילו קומפוסט הוא תוצאה של פירוק אירובי. בחקלאות, "הומוס" משמש לעתים גם לתיאור קומפוסט בוגר או טבעי המופק מחורש או ממקור ספונטני אחר לשימוש כמרכך קרקע. הוא משמש גם לתיאור האופק (החלק העליון) של קרקע, המכיל חומר אורגני.
הומוס: חומר אורגני כהה שנוצר בקרקע
ליתר דיוק, הומוס הוא החומר האורגני הכהה שנוצר בקרקע כאשר חומר צמחי ובעלי חיים מתים (כולל קומפוסט אירובי). הוא מתפרק עוד יותר, במיוחד באמצעות פעולת אורגניזמים אנאירוביים. להומוס חומרים מזינים רבים וחומרים אלו משפרים את בריאות האדמה, החנקן הוא החשוב ביותר שבהם. היחס בין פחמן לחנקן (C:N) בהומוס הוא 10:1. הומוס, שנע בצבעו בין חום לשחור, מורכב מכ-60 אחוזים פחמן, שישה אחוזי חנקן, וכמויות קטנות יותר של זרחן וגופרית. כאשר הומוס מתפרק, מרכיביו משתנים לצורות קטנות, שמזינות את הצמחים.
הומוס: מה נראה במיקרוסקופ?
הרכב ההומוס משתנה בהתאם להרכב החומרים ולחיידקים. קצב הפירוק של התרכובות השונות ישפיע על הרכב ההומוס. קשה להגדיר הומוס דווקא משום שמדובר בחומר מורכב מאוד שאינו מובן לחלוטין. הומוס שונה מחומר אורגני מתפרק. האחרון נראה מחוספס ויש בו שרידים גלויים של הצמח או של החומר המקורי. הומוס בעל מראה כהה, ספוגי וג'לי אחיד, והוא אמורפי; הוא עלול להתפורר בהדרגה במשך מספר שנים או להחזיק מעמד אלפי שנים. אין לו צורה, מבנה או איכות קבועים. עם זאת, כאשר נבדוק תחת מיקרוסקופ, הומוס עלול לחשוף שרידים זעירים של צמחים, בעלי חיים או מיקרוביאלים שפורקו מכנית, אך לא כימית.
הומוס היער
ישנם מעט נתונים זמינים על הרכב הומוס היער, מכיוון שמדובר בתערובת ספונטנית ומורכבת, שמאתגרת את החוקרים. חוקרים בשנות ה-40 וה-60 ניסו להשתמש בהפרדה כימית לניתוח תרכובות צמחיות והומיות בקרקע יער, אך הדבר הוכח כבלתי אפשרי. מחקרים נוספים נעשו בשנים האחרונות, אם כי הוא נותר תחום לימוד פעיל.
איך מתרחשת מינרליזציה?
מיקרואורגניזמים מפרקים חלק גדול מהחומר האורגני בקרקע למינרלים אנאורגניים, ששורשי הצמחים יכולים לספוג כחומרי הזנה. תהליך זה מכונה "מינרליזציה". בתהליך זה ממוחזרים חנקן (מחזור חנקן) ושאר החומרים המזינים (מחזור התזונה) בחומר האורגני המפורק.
מריקבון ועד הומוס
הריקבון באדמה מתחיל בפירוק של סוכרים ועמילנים מפחמימות, שמתפרקים בקלות, מכיוון שגורמים מזיקים פולשים בתחילה לאיברי הצמחים המתים. התאית והליגנין הנותרים מתפרקים לאט יותר. חלבונים פשוטים, חומצות אורגניות, עמילנים וסוכרים מתפרקים במהירות, בעוד חלבונים גולמיים, שומנים, שעווה ושרפים נותרים ללא שינוי יחסית לפרקי זמן ארוכים יותר. ליגנין, שהופך במהירות על ידי פטריות לריקבון לבן, הוא אחד המקדמים העיקריים של הומוס, יחד עם תוצרי לוואי של פעילות מיקרוביאלית ובעלי חיים. חוקרים רבים טוענים כי הומוס תולעי אדמה (ורמיקומפוסט) הוא הזבל האורגני האופטימלי ויש יאמרו האידאלי לאדמה.